MAKSDER’in 2011 yılı Tüyap Etkinlikleri ve 2. Mobilya Aksesuar Ürünleri Tasarım Yarışması Ödül Töreni

Bu yıl 15 – 19 Ekim 2011 tarihleri arasında düzenlenen TÜYAP Intermob fuarında, Mobilya Aksesuar Sanayicileri Derneği MAKSDER, gerek önemli sektörel paneller, gerekse de 2. Mobilya Aksesuar Ürünleri Tasarım Yarışması ödül töreni gibi bir dizi etkinliğe imza attı. Mobilya aksesuar ürünlerinin bilinirliğini ve marka değerlerini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen ve çalışmaları büyük bir titizlik içerisinde yürütülen etkinlikler ve MAKSDER ödüllü ürünler sergi alanı, fuar boyunca ziyaretçiler tarafından gezilerek büyük bir ilgi ile karşılandı.

Birinci Gün: “MOBİLYA SEKTÖRÜNDE AKSESUARIN ÖNEMİ” PANELİ
Fuarın birinci günü, MOBDER, OMSIAD ve MAKSDER gibi derneklerin temsilcileri “Mobilya üretiminde aksesuarın önemi” başlığı altında bir panel gerçekleştirdi.

MOBDER adına konuşan İkinci Başkan ve Avrupa Mobilya İmalatçıları Birliği UEA’nın temsilcisi A. Kadir Çoklar, uluslararası planda mobilya sanayinin gelişim sürecine değinerek bu alanda uluslararası deneyimlerden örnekler verdi. Avrupa’da üretim ve yatırımlar bazında mobilya sektöründeki negatif duruma karşın Türkiye’nin pazara dönük hazırlıklarında tasarım ve markalaşmanın önemine değinen Çoklar, bu konunun üretimden de önemli olduğunu ifade etti.

OMSIAD adına konuşan Kurucu Genel Başkanı ve halen Yönetim Kurulu üyesi olan Delta Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz, Türk mobilya sanayinin Avrupa standartlarında üretim yaptığını ve pazarda Çin ile kendini kıyaslamadan yüksek katma değerler oluşturmaya bakması gerektiğini belirterek “kendi içimizde haksız rekabet ve taklitçiliği bırakıp katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz, bu nedenle bu panellerin çok önemli bir bilinç yarattığına inanıyorum” dedi.

MAKSDER adına söz alan Genel Başkan Munis Tezbaşaran, mobilyada aksesuarın önceki dönemlerden daha fazla yer kapladığını, bunda şüphesiz modern anlayışların ve tasarımcıların katkısının büyük olduğunu belirterek, bugün aksesuarsız bir mobilyayı düşünmenin imkansız olduğunu ifade etti. Tezbaşaran özetle şöyle söyledi: “Bir dolap ya da mutfak mobilyası hayal edelim ki içinde aksesuar olmasın, mümkün mü ! bugün bir mutfağın % 90’ı aksesuardır. Kileri, kulpu, kaşıklığı, baza ayağı, menteşesi, daha onlarca aksamıyla her tarafı aksesuardan oluşmaktadır. Önceleri görünmeyen gizli kahramanlar olan aksesuar dünyası, gelinen noktada kimi mobilyaların aslı kahramanları oldular”

İkinci gün: “TASARIMDA AKSESUARIN ÖNEMİ” PANELİ
TÜYAP Intermob 2011 fuarının ikinci gününde Nesip Uzun’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen bir başka panelde ise, tasarımcı Yılmaz Zenger ve Adnan Serbest Türk mobilya sektörünü masaya yatırarak, konuyu tasarım açısından ele aldılar. Nesip Uzun tasarımla şekillenen yeni bir dünyada yaşadığımızı vurgulayarak panelistlerden tüm obje ve nesnelerin tasarımcının ellerinde şekillendiği günümüzde mobilya, aksesuar ve tasarım başlıklarını bu perspektifle değerlendirilmesini istediği panelde ilk konuşmacı Yılmaz Zenger oldu.

Konuya özgür birey özgür düşünce ve özgür yaratıcılık unsurlarının ülkemiz eğitiminde en önemli unsurlardan olduğunu dile getirerek giren duayen tasarımcı Yılmaz Zenger, tasarım dünyasının özgür düşünceli gençler yetiştiremediğini belirterek eğitim dünyasının tasarımcıyı belli formel kalıplara hapsettiğini vurguladı.

Günümüzde işletmelerin insan unsuruna yeteri önemi vermediğini, mevcut çalışma koşulları içinde yaratıcı çalışmanın gerçekleşmesinin güç olduğunu vurgulayan Adnan Serbest de, işletmelerin büyümeleri oranında çalışanlarının yaşam koşullarında yeterli iyileştirmeleri yapamadıklarını belirtti.

Üçüncü Gün: ÖDÜL TÖRENİ
TÜYAP Intermob fuarındaki MAKSDER etkinlikleri, üçüncü gün düzenlenen 2. MAKSDER Mobilya Aksesuar Ürünleri Tasarım Yarışması ödül töreni ile sona erdi. Bu yıl ilk kez firmaların yanı sıra gerek bağımsız gerekse de üniversitelerden tasarımcıların, özgün çalışmalarıyla katıldıkları yarışmada ödül kazananlar plaketlerini TÜYAP Tüm Fuarcılık A.Ş. sahibi Bülent Ünal, İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın, Maksder Başkanı Munis Tezbaşaran, MAKSDER Yönetim Kurulu üyeleri ve Türkiye’nin önde gelen tasarımcılarının ellerinden aldılar. Yarışma Kurulu adına Nesip Uzun, MAKSDER adına Munis Tezbaşaran ve TÜYAP adına Serdar Yalçın’ın birer de konuşma gerçekleştirdiği ödül töreni toplu fotoğraf çekimini takiben düzenlenen bir kokteyl ile sona erdi.

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir